Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) καταρτίζουν πολυετές στρατηγικό σχέδιο ακαδημαϊκής ανάπτυξης, σύμφωνα με το πρόγραμμα εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση του άρθρου 14 του ν. 4653/2020 (Α’ 12), την εθνική στρατηγική για την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και τις εξελίξεις και τους κύριους στόχους των δράσεων για την ανώτατη εκπαίδευση στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. Το στρατηγικό σχέδιο είναι διάρκειας κατ’ ελάχιστον τεσσάρων (4) ετών και εγκρίνεται με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη και πρότασης της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού.
Σύμφωνα με το άρθρο 224 του Ν.4957/2022, στο στρατηγικό σχέδιο περιγράφεται η στρατηγική του Α.Ε.Ι. για την ανάπτυξή του σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του και την αποστολή του στους διάφορους τομείς δραστηριότητάς του, όπως την εκπαιδευτική και ερευνητική πολιτική του Α.Ε.Ι. και των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων του, την εκπαιδευτική στρατηγική για κάθε κύκλο σπουδών, τη διά βίου μάθηση, την εκπαίδευση και την επιστημονική κατάρτιση, τη συνεχή βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη διασύνδεση με την κοινωνία και την οικονομία, την ανάπτυξη συνεργασιών με ιδρύματα και φορείς της αλλοδαπής, την καινοτομία και την αναβάθμιση της ποιότητας και της προσβασιμότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους στους τομείς που επιθυμεί να αναπτυχθεί το Α.Ε.Ι., καθώς και τις δράσεις και τα μέσα που προτείνονται για την υλοποίησή τους, όπως την προσέλκυση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του Α.Ε.Ι., την αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού του Α.Ε.Ι. και την προσέλκυση επιστημονικού προσωπικού με υψηλά προσόντα. Στο στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνονται η στρατηγική του Α.Ε.Ι. για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η στρατηγική του Α.Ε.Ι. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών του Α.Ε.Ι., καθώς και η στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη του Α.Ε.Ι., που εξειδικεύεται στα σχέδια των άρθρων 226 έως 228.
Το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης (ΣΣΑ) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου αποτελεί τόσο απαίτηση του ν. 4610 του 2019, του ιδρυτικού νόμου του Ιδρύματος, όσο και ένα ουσιαστικό βήμα για την ισορροπημένη, καλά σχεδιασμένη και βιώσιμη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, μεσοπρόθεσμα (σε επίπεδο τετραετίας), αλλά και μακροπρόθεσμα (σε επίπεδο εικοσαετίας). Το ΣΣΑ αφορά στην περίοδο 2022-2025 και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας αξιολόγησης του Ιδρύματος από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ).
Στο άνωθεν Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης, η αποστολή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ως ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, έγκειται πρωτίστως στους εξής άξονες:
α) ποιοτική εκπαίδευση των φοιτητών, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο,
β) διεξαγωγή συστηματικής, ποιοτικής έρευνας και υλοποίηση διδακτορικών σπουδών υψηλού επιπέδου,
γ) διαρκής αλληλεπίδραση με την κοινωνία, τους φορείς και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, καθώς επίσης και
δ) καλλιέργεια στους φοιτητές και στην κοινωνία των αρχών της δημοκρατίας, της ισότητας, της προόδου, της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης.
Για την επίτευξη του οράματος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που παρουσιάζεται στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης, τίθενται έξι Στρατηγικές Προτεραιότητες που θα υλοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2025 μέσα από μια σειρά δράσεων και επιμέρους στόχων για κάθε μια από τις παρακάτω προτεραιότητες: